Nu nog een prachtig plekje maar...

20-12-2013 00:00

Geacht Dagelijks Bestuur Stadsdeel Centrum.

Onderstaand ziet U een foto van een prachtig plekje in de stad.
 
Het is een lommerrijk, rustig straatje met een-richtingsverkeer. De bewoners genieten daarenboven van een prachtig uitzicht over het water. Bij mooi weer zitten bewoners op hun bankje buiten terwijl onze kinderen buiten spelen. Wie zou er niet op zo’n heerlijk plekje willen wonen?
 
 
 
Maar nu maken bewoners van dit straatje zich grote zorgen en vragen zich af of zij hier nog kunnen of willen blijven wonen. Waarom??
 
Wie zijn die bewoners? Dat zijn wij en dit is onze straat: de Marnixkade en dat water is de Singelgracht. En waarom heerst er daar zo’n grote onrust?
 
Omdat U een garage wilt bouwen onder de Singelgracht. Een garage bedoeld voor omwonenden. Een garage om de openbare ruimte te verbeteren en om te toveren tot mooie stille straten met veel groen, speelplaatsen voor kinderen, etc. Een garage die omwonenden helemaal niet willen! En dat ook overduidelijk in de afgelopen jaren talloze malen aan U kenbaar hebben gemaakt.
 
Desondanks zijn alle voorbereidingen voor dit onzalige plan onverminderd uitgewerkt en nu weten wij de details. En wat zijn dan die details?
Op de onderstaande tekening van het Ingenieurs Bureau Amsterdam kunt U zien dat het is afgelopen met onze rust. Niet alleen tijdens de komende vier jaar dat deze garage gebouwd gaat worden maar voor altijd!
 
 
 
• De Marnixkade wordt twee-richtingsverkeer.
• Er moeten bomen worden gekapt.
• De uitlaatgassen van de garage komen via roosters in de kademuren naar buiten en wij ademen dit regelrecht naar binnen.
• De vier voetgangershuisjes voor de garage komen op de kade te staan. Dat is een aanslag op dit beschermde stadsgezicht wat valt in de bufferzone van Unesco’s werelderfgoed.
• Die huisjes blokkeren de doorgang op de kade dusdanig dat er aan beide zijden van elk huisje een draaipunt voor het verkeer komt. En dat op een 10 meter brede kade.
• De omgevingsscan van het IAB vergeet te vermelden dat er nu fietsenrekken op de kade staan. Wat moeten wij straks met onze fietsen?
 
Het is afgelopen met ons woongenot. Geen spelende kinderen meer op straat. Geen ruimte meer voor bankjes voor de deur of aan de kade. Geen fietsparkeer plekken meer. Geen mooie bomen meer. En op de koop toe een onacceptabele aanslag op onze gezondheid.
 
Dat alles om onze openbare ruimte te verbeteren? Hoe kunt U ons dit aandoen? Of, nu U ook deze afschuwelijke details kent, komt U hopelijk tot andere gedachten.
 
Wij horen heel graag of U nu nog steeds dit plan wilt uitvoeren.